Vzdrževanje, čiščenje in shranjevanje izdelkov

Izdelki iz epoxy smole


Izdelkov iz epoxy smole ne izpostavljajte dolgotrajno vodi in vlažnim pogojem, visoki temperaturi in agresivnimi kemikalijami. Epoxy smola pri neposredni izpostavljenosti sončni svetlobi postane rumenkast – to najizraziteje vidno pri debeloslojnih transparentnih izdelkih. Priporoča se ročno čiščenje z blagim milom in mlačno vodo ali z mehko vlažno krpo. Po čiščenju obrišite epoxy izdelek do suhega. V primeru prask je le-te možno odstraniti z brušenjem s finim brusnim papirjem ter poliranjem. Epoxy izdelke shranjujte v suhem in temnem prostoru. Shranjujte jih v mehkih vrečkah ali škatlicah ločeno od ostalih predmetov, ki bi lahko povzročile praske na površini izdelka.

Leseni izdelki


Izdelki izdelani iz lesa so naoljeni, premazani s čebeljim voskom ali balzamom za les. Izogibajte se neposrednemu stiku z vodo in vlažnimi pogoji, visokimi temperaturami, sončni svetlobi in agresivnimi kemikalijami. Da bo izdelek dolgo časa lep in funkcionalen se priporoča redno ročno čiščenje z blagim milom in mlačno vodo ali z vlažno krpo. Po čiščenju leseni izdelek dobro osušite. Nekajkrat letno Izdelek zaščitite z oljem ali balzamom za les primernim za prehrano. Ti premazi ne nudijo dolgotrajne zaščite proti vodi. Lesene izdelke shranjujte v suhem prostoru. Če je le možno jih shranjujte ločeno od predmetov, ki ob dolgotrajnejšem pritisku povzročil deformacijo izdelka.

Izdelki, kombinacija lesa in epoxy smole

Izdelki izdelani iz lesa in epoxy smole ne izpostavljajte neposredno vodi in vlažnim pogojem, saj vlaga lahko povzroči deformacijo lesa in s tem odstopanja lesa od epoxy smole. Prav tako izdelke ne izpostavljajte visoki temperaturi, sončni svetlobi, ter agresivnim kemikalijam. Za čiščenje lesenih-epoxy izdelkov uporabljate mehko krpo, ki je lahko rahlo navlažena. Ne uporabljate krtač in abrazivnih sredstev, ki poškodujejo površino izdelka. V primeru prask je le-te možno odstraniti z brušenjem s finim brusnim papirjem ter poliranjem. Lesene-epoxy izdelke (nakit) shranjujte v mehkih vrečkah ali škatlicah ločeno od ostalih predmetov, ki bi lahko povzročili praske na površini izdelka.

0